Spørsmål & Svar


1) Hva er de viktigste råd ved valg av tepper?

A. Bruk god tid på valget! De såkalte tilbud og «salg» finnes alltid, de løper ikke fra deg. «Opphørssalg, ombyggingssalg, vannskadesalg, ryddesalg, auksjoner ...» – fantasien kjenner ingen grenser. Tenk etter: ingen selger en vare med store rabatter, uten å tjene på det. Det vil si at førprisene er falske, de settes kunstig opp i svimlende høyder, for så å lokke deg med store avslag. Dette kan i beste fall kalles for bløff og bondefangeri, eller også for svindel og bedrag. Selv meget velutdannede og velsituerte mennesker går stadig vekk i fellen. Uansett hva forbrukermyndighetene gjør for å stoppe slike uærlige metoder – de dukker alltid opp igjen. Så tar det med ro, du har alt å vinne på å vente litt.

B. Skaff deg kunnskap! Bestill den skriftlige forbrukerveiledningen «Vet du nok om orientalske tepper» som er skrevet i samarbeid med Forbrukerrådet. Her får du helt konkrete råd om hva du skal se etter og spørre om. Jo mer du vet, desto tryggere kan du velge. De fleste teppebøker på markedet er dessverre skrevet av bransjen selv og tar for lite hensyn til forbrukernes spørsmål. De er som regel for mye opptatt av persiske teppemønstre, på bekostning av grunnleggende kvalitetskriterier.

C. Vær opptatt av kvalitet, fremfor pris! La deg ikke bløffe av falske førpriser og fiktive rabatter (se ovenfor).

D. Forlang dokumentasjon! Akkurat som du tar en NAF-test ved bilkjøp eller forlanger varefakta om et møbelstoff så bør du kreve skikkelig
dokumentasjon for kvalitet ved et teppekjøp. Et meget godt redskap er Forbrukerrådets skjema til varedeklarasjon. Det kan du enten printe ut her eller bestille fra oss. Ta så skjemaet med til teppehandleren og spør om ha er villig til å fylle det ut. Hvis ikke, kan du selv trekke dine slutninger og prøve et annet sted. NB: Nevnte skjema er ikke skrevet av Galleri DOBAG, slik enkelte aktører i markedet hevder, men av Forbrukerrådet. Det ble presentert offentlig for første gang i NRKs Forbrukermagasin i 1992.

E. Seriøse forretninger tilbyr hjemlån. Slik kan du i ro og mak – helt uforstyrret og upåvirket – sømfare teppet. Kanskje du oppdager svakheter eller feil som du ikke så i butikken. Husk vannprøven for å avsløre etterbehandling med kjemikalier (se også neste spørsmål). Ved hjemlån kan du også se hvordan teppet passer inn til dine farger, møbler, andre tepper osv. Men vær på vakt: Må du deponére et beløp, forlang en skriftlig, bindende erklæring fra forretningen (med stempel og underskrift) om at du kan levere teppet tilbake uten at det koster deg noe. Forbrukerrådet har registrert flere tilfeller hvor kunden ikke fikk tilbake kontant betalt depositum, eller at beløpet på kreditkortet var trukket. Da det manglet dokumentasjon, var pengene tapt og teppet måtte beholdes! Følger du disse grunnleggende råd, reduserer du faren for et
feilkjøp kraftig.

2) Det hevdes at en svak klorbehandling av tepper ikke er skadelig?
De fleste orientalske tepper etterbehandles idag med klor og kaustisk soda, samt andre kjemikalier. Klorvask brukes for å dempe og duse ned fargene, mens ny, hvit ull blir til mørkere off-white. Dermed økes salgbarheten av et nytt teppe overfor uvitende kunder. Ved hjelp av klor kan også teppe utgis for eldre enn det egentlig er. Det er en kjensgjerning at enhver kontakt med kraftige kjemikalier svekker fibrene i et natur-materiale som ull eller bomull. Dermed reduseres holdbarheten og levetiden. Vi du finne på å vaske din hjemmestrikkede genser med klorin? Tekstileksperter mener bestemt at etterbehandling med klor og andre kjemikalier er både skadelig og unødvendig. Den kan neppe kalles for «fordedling», slik noen hevder. Klor er heller intet middel mot møll. Denne og andre bortforklaringer skal tilsløre sannheten og villede forbrukeren. Kloring kan du selv avsløre ved hjelp av den enkle vannprøven.

3) Er persiske tepper bedre enn tyrkiske eller andre?
Nei. Kvaliteten har i utgangspunkt ingen ting med opprinnelsen å gjøre, det finnes gode og dårlige tepper i alle land. Før i tiden var de persiske mest kjent i Europa og gikk for å være «finest». Men etter at man f. eks. også i Iran innførte syntetiske farger (for over 100 år siden!), tok i bruk billig ull og bomull av dårlig kvalitet (endog syntetiske fibre idag!), kastet vrak på gode gamle håndverksskikker på grunn av prispress, masse-kopierte salgbare klassiske mønstre osv., så kan et persisk teppe idag være en dårligere investering enn et maskinlaget teppe. Så begrepet «persisk», kombinert med et velklingende navn for et kjent mønster, er på ingen måte noen garanti! Det samme gjelder for tepper fra andre klassiske teppeland, f.eks. Tyrkia, Afghanistan, Nepal mm.

4) Hvor viktig er «knutetetthet» for kvaliteten?
Her har vi med en av de største mytene i teppebransjen å gjøre. For det første er uttrykket «knutetetthet» helt misvisende: Et teppe kan gjerne ha få knuter av tykk tråd og likevel være tett i strukturen og slitesterkt. Et annet teppe med meget tynt og svakt materiale kan ha et høyt knutetall, men en elendig holdbarhet. Antall knuter er altså helt relativt og intet absolutt kriterium for kvalitet. Skal du bedømme kvaliteten, slitestyrken og levetiden er følgende faktorer helt avgjørende: 1. material, 2. farger, 3. håndverksmessig utførelse, 4. etterbehandling. Hvis bare ett disse kriteriene ikke holder mål, kan vi ikke snakke om et godt teppe, uansett hvor bra det andre måtte være. Mer om dette finner du i forbrukerveiledningen «Vet du nok om orientalske tepper» som du kan bestille gratis tilsendt ved å klikke her.

5) Kan jeg rense et håndknyttet eller -vevd teppe?
Ufravikelig hovedregel er: Send aldri et håndlaget teppe til kjemisk rens! Altfor mange har fått skadet eller ødelagt sitt teppe på denne måten (uten mulighet for erstatning!). Skånsom håndvask er det eneste som duger. Det er mange som tilbyr vask, og prisene spriker. Også her er det en sammenheng mellom kvalitet og pris. Velg heller en litt dyrere service der du får garanti, bl.a. mot fargesmitte (du kan jo ikke være sikker på hvor holdbare dine farger er). Har du flere spørsmål, kan du gjerne sende en e-mail til oss info@dobag.no

Tilbake til toppen / Til Forbrukerråd