Tyrkia
Vest-Anatolia og Kappadokia
lørdag 6. september – søndag 21. september 2008, kr 21.950,-, alt inkludert

En meget innholdsrik tur som kombinerer de historiske høydepunktene i Vest-Anatolia (Troja, Assos, Pergamon, Aigai) med en reise via Pamukkale og Konya til Kappadokia – et fascinerende og helt enestående landskap, med bisarre vulkanske tuffsteinsformasjoner og de første kristnes hulekirker og underjordiske byer. Reisen avsluttes i verdensbyen Istanbul.

DOBAG-reisen setter fokus på kultur, historie og opprinnelig folkeliv og byr på mange overraskelser som ikke ståri programmet! Vi tar forbehold om mindre forandringer pga. praktiske forhold.

Dag 1 Med rutefly reiser vi fra Oslo til Izmir. Derfra med egen, fullklimatisert buss til nordsiden av Edremitbukten, til vårt faste hotell på første del av turen. Hotellet har høy standard, alle fasiliteter, aircondition, restaurant, svømmebasseng, egen strand, badebrygge, båter m.m.

Dag 2  Hviledag til akklimatisering. Vi nyter ferielivets gleder: soling, bading, lek m.m., og blir godt kjent med de nye omgivelsene. Om ettermiddagen besøker vi et intimtfolkemuseum, og om kvelden blir det lysbildeforedrag av prof. dr. Serife Atlihan om nomade- og kvinnekulturen i Tyrkia.

Dag 3  Turen går til kvinneprosjektet DOBAG og fjellbygda Süleymanköy. På dette uberørte stedet bor bl.a. Fatma og Serife, som var H.M. Kong Olavs gjester i Norge i 1987. Kvinnenes hjem er åpne for oss (anbefales!), og vi får oppleve alt fra plantefarging av garn til hvordan DOBAG-teppene lages. Alt i tråd med tusenårgammel tradisjon. Om ettermiddagen blir det festmåltid i en hellig skog, med helgrillet lam og andre spesialiteter, folkemusikk og dans.

Dag 4  Troja er målet: antikkens vugge, kjent fra Odysseen og fra ruinene og skattene som Heinrich Schliemann oppdaget i 1870. Vår dyktige guide gjør historien levende for oss, bl.a. ved hjelp av spennende arkeologiske resultater. Deretter besøker vi det severdige arkeologiske museet i Canakkale, med originale funn fra Troja, Assos og omegn.

Dag 5 Vi drar til DOBAG-landsbyen Örselli høyt i Yuntdag-fjellene. Her er kvinnene både medlemmer, ledere, kunsthåndverkere og eksportører fra sitt eget samvirkeforetak. Landskapet er vilt og karrig. Vi inviteres inn i små steinhus, og blir servert et velsmakende måltid. Om ettermiddagen besøker vi Aigai, en uberørt antikk fjellby i nærheten, hvor bare ytterst få mennesker finner vei. En eventyrlig og uforglemmelig utflukt avsluttes med en lekker middag ved foten av fjellet.I Örselli kan du velge om du vil overnatte under stjernehimmelen, hjemme hos en familie, eller i et større, moderne hus.

Dag 6 Morgenen gryr med hanegal og soloppgang over fjellene. Etter en god frokost sier vi farvel til våre nye venner i landsbyen og reiser tilbake til hotellet, gjennom et annet, spesieltnaturskjønt landskap. Så blir det tid til hvile, bading eller småturer.

Dag 7  Turen går til den antikke fjellbyen Assos. Her levde og forsket filosofen Aristoteles i flere år, og grunnla verdens første gymnas. Vi ser nærmere på imponerende ruiner og nyter utsikten over Egeerhavet. Stedets gamle hekletradisjoner er også verdt å beundre. I en liten, romantisk havn ved foten av fjellet spiser vi en lekker lunsj med havets delikatesser.

Dag 8  En rolig hviledag med soling, bading, fotturer, eller gjerne en valgfri lokal utflukt, før hotellets vertskap inviterer til festmiddag.

Dag 9 Vi tar farvel med hotellet og reiser til Pergamon, et praktfullt antikt borganlegg og kongesete med bl.a. akropolis, datidens største bibliotek og verdens bratteste amfiteater. Vi besøker også antikkens mest berømte helsesenter, Asklepeion, og lærer om helhetlige behandlingsmetoder, som faktisk tas i bruk igjen i dag! Mot ettermiddagen kommer vi til Izmir, det gamle Smyrna, Tyrkias tredje største by og et livlig handels-, sjøfarts-, kultur- og utdannelsessentrum. Rett i nærheten av Efesos venter et fint hotell på oss til velfortjent hvile og en deilig middag.

Dag 10 Turen går til Efesos, et av antikkens mest storslagne kulturminner. En lysende marmorby med mange velbevarte eller dyktig restaurerte bygninger. Byen ble grunnlagt av ioniske grekere på 1100-tallet f. Kr. og var senere tilholdssted for apostlene Johannes og Paulus. Vi besøker også Jomfru Marias siste boplass på fjellet ovenfor Efesos. Lunsjen nytes i en meget vakker, romantisk landsby, spesiell pga. sin tyrkisk/greske fortid. På ettermiddagen reiser vi videre mot Pamukkale og beundrer de berømte hvite kalkterrassene som minner om et eventyrslott. Så tar vi inn på et flott spa-hotell med termalvann fra underjordiske kilder

Dag 11  Konya – seldsjukkenes hovedstad på 1200-tallet – ble først kjent i Europa gjennom Marco Polos beretninger. Den dag i dag er det en eksotisk og meget opprinnelig by full av vakre severdigheter. Der ligger også gravstedet til Mevlana, den største og mest kjente vismannen, mystikeren og dikteren i Islam. I Konya grunnla han brorskapet med de ”dansende dervisjer”. Vi opplever klosteret slik det fremsto for 750 år siden, samt et meget innholdsrik museum. En lekker lunsj nyter vi som gjester hos Karavan-prosjektet. Der har du mulighet til å ta en nærmere titt på de spesielle plantefargete kelimene og putene. Etter middagen får vi en privat oppvisning med de dansende dervisjer.

Dag 12  Vi drar tidlig avsted, mot Kappadokia. Et fantastisk, magisk landskap, skapt av vulkanutbrudd og erosjon. Her kan du oppleve bisarre tuffsteinformasjoner, hulekirker og underjordiske byer fra de første kristne – utrolig fascinerende og uten sidestykke i hele verden. På veien stanser vi ved den største og kanskje vakreste av seldsjukkenes gamle karavanstasjoner, Sultan Han, fra 1200-tallet. Ved middagstid når vi frem til Ihlara-slukten, med utrolig frodig, vakker vegetasjon i bunnen av de bratte, 150 m høye fjellveggene. Gjennom flere århundrer levde kristne munker der og etterlot seg mange fresko-utsmykkede hulekirker, med til dels fremdeles forbausende klare farger i de bibelske veggmaleriene. Så reiser vi til Uçhisar – en av de vakreste og mest autentiske bosetninger i området. Her, midt i Kappadokias hjerte, er vi gjester hos Jacques Avizou. Denne franske arkitekten har i løpet av de siste 20 år brukt all sin kunnskap og energi til møysommelig restaurering og meget smakfull innredning av tradisjonelle tuffsteinshus og grotter. Resultatet, ”Les Maisons de Cappadoce”, byr på et individuelt og eksklusivt opphold uten sidestykke. Hvert hus er forskjellig, med romantisk atmosfære og vakker panoramautsikt du lenge vil drømme om ... (Se mer på www.cappadoce.com). Solnedgangen nyter vi høyt oppe på Uçhisars borgfjell.

Dag 13  Har du noen gang vært i en underjordisk by? Kan du forestille deg at tusenvis av mennesker bodde i månedsvis i flere etasjer ned til mer enn 60 meters dybde? Sammen utforsker vi et slikt genialt konstruert skjulested, hvor de kristne søkte tilflukt for invaderende erobrere og forfølgere. Etter denne oppdagelsesferden føles det godt å komme opp i dagslys igjen. En befriende gåtur i en vakker dal avsluttes med lunsj ute i naturen. På ettermiddagen ser vi nærmere på en del av Göreme-dalens mangfold av eneboerhuler, kirker og klostre, hugd ut i vulkansk tuffstein av de tidligste kristne. Især den ”mørke kirken” byr på livaktige, detaljerte fresker i meget bra tilstand. I Göremes friluftsmuseum står opplevelsene i kø, og tiden vil fly. Vi opplever enda flere spennende steder. Blant annet Zelve-dalen, der vi finner de spektakulære ”Eventyrskorsteinene” – disse imponerende steinformasjonene du kanskje har sett bilder av. Fylt av overveldende inntrykk samles vi til felles middag ved langbordet i en tuffsteinsgrotte.

Dag 14  Fra Kayseri kommer vi med formiddagsflyet til Istanbul. Denne storslagne og spennende verdensbyen mellom to kontinenter er alltid like fascinerende – enten du har vært der før eller utforsker den for første gang. Fra vårt hotell i den gamle bydelen Sultanahmet er det gangavstand til de mest berømte severdighetene: Agia Sofia, Hippodromen, Museum for tyrkisk og islamsk kunst, Den Blå Moské, Sultanenes palass Topkapi, Den romerske underjordiske sisternen, Den store basaren og mye mer.

Dag 15  Mettet av nok en innholdsrik dag i Istanbul med fantastiske inntrykk, får vi om kvelden en flott båttur på Bosporus, og avrunder med en deilig avskjedsmiddag.

Dag 16 Vi tar farvel med Tyrkia for denne gang og flyr tilbake til Oslo.

NB:  For 2008 hadde vi opprinnelig kun satt opp én reise til Kappadokia. Denne ble fulltegnet i løpet av et par uker. Derfor har vi nå tilrettelagt en utvidet ekstratur, med begrenset antall plasser. Knappe reservasjonsfrister for fly og hoteller forutsetter tidlig booking. Send derfor din påmelding så fort som mulig, slik at du er sikker på å komme med!

6. september – 21. september 2008  16 dager  kr 21.950,- per person i dobbeltrom

Alt dette er inkludert:

All transport; rutefly Oslo - Izmir / Kayseri – Istanbul / Istanbul – Oslo, med flyskatter, og egen førsteklasses fullklimatisert buss med servitør og gratis forfriskninger. Hoteller av meget god standard. Helpensjon = samtlige måltider med valgfri drikke til, på utsøkte, trygge spisesteder. DOBAGs egen reiseledelse samt profesjonelle, lokale guider, alle utflukter med inngangsbilletter, bagasjeservice m.m. I tillegg til reisens totalpris kommer kun evt. enkeltrom (kr 2.800,-), visumgebyr ved innreisen (ca. kr 200,-) og frivillige, individuelle tips.

Arr. DOBAG-Reiser
Tel. 24 11 88 99
www.dobag.no

 

NB: For tur til Vest-Anatolia, 6. – 16. september 2008,
se eget program her (klikk)..
.

For påmelding klikk her!

Til toppen

Tilbake til reiseoversikten