DOBAG-reise til Marokko april 2024

MAROKKO – helt annerledes

Oppdag Essaouira, Atlasfjellene og Marrakech 

Onsdag 3. – lørdag 13. april 2024

Meld deg på reisen her!

Velkommen med på reise til fascinerende Marokko, hvor fortid og nåtid smelter sammen på magisk vis. Bli kjent med Marokkos unike kultur og Atlasfjellenes storslagne natur på en helt annen måte enn ved vanlige rundreiser. 

Fra den gamle sjørøverbyen Essaouira følger vi Atlanterhavskysten til Tafraout i Anti-Atlas-fjellene. Derfra går ferden opp til et vilt og fantastisk landskap med vide høysletter og imponerende topper på over 4000 m. Her i de stolte berbernomadenes rike har Marokkos urbefolkning fra tidligste tider oppført og dekorert mektige borger (kasbah) og befestede byer (ksour) – ved hjelp av sand og leire som eneste byggemateriale. Noen av disse brukes i dag som filmkulisser, andre skjuler et moderne folkeliv bak historiske murer. Atter andre ligger øde og ruger over tomme salers hemmeligheter. Høyt oppe i fjellene er vi gjester hos kvinnene i Ait-Khozema-prosjektet og får innblikk i deres unike tekstilkunst. Turen avsluttes i den sagnomsuste eventyrbyen Marrakech.

Vår reiseleder, professor Wilfried Stanzer kjenner Marokko bedre enn de fleste, og vil være sammen med oss  under hele turen. Han er en internasjonalt anerkjent dokumentarfilmskaper og teppeforsker. 

DOBAG-reisen har kultur, historie og opprinnelig folkeliv i fokus, og byr på mange overraskelser som ikke står i programmet. Vi tar forbehold om mindre endringer pga. praktiske forhold. Guiding og reiseledelse foregår på engelsk og norsk. Turen gjennomføres til dels i terrengbiler og forutsetter alminnelig god kondisjon, eventyrlyst og en sporty innstilling.

Se også dokumentarfilmen fra Atlas-fjellene nederst på siden.

PROGRAM:

Dag 1 onsdag  Vi reiser med rutefly fra Oslo til Marrakech og videre med egen buss mot Atlanterhavskysten til Essaouira;  en malerisk gammel pirathavn. I dag er byen møtested for kunstnere fra inn- og utland. Hele gamlebyen er en livlig markedsplass med spennende lyder, lukter og farger. Midt i den gamle bydelen, Medinaen, har vi valgt et særpreget og hyggelig bosted: en original Riad, en forhenværende og smakfullt restaurert herskapsbolig. Vi i Norge kjenner Essaouira gjennom Thorbjørn Egner og hans Kardemommeby. Han bodde der i lengere perioder i og brukte byen som modell.

Dag 2 torsdag  Tiden i Essaouira bruker vi dels til guidede fellesutflukter, men vil også ha mye tid til egen disposisjon. Her er gode muligheter  for bading, museumsbesøk, fristende handel i trange smug, eller hva du ellers måtte ha lyst til. Essaouiras arkitektur og medina står på UNESCOs verdensarvsliste. Anlegget er et unikt og godt bevart eksempel på 1700-tallets europeiske festningsbyer, med en sjarmerende fiskehavn og genuin orientalsk atmosfære.

Om kvelden nyter vi solnedgangen på kanonfestningen ved havet, før vi spiser middag på en førsteklasses fiskerestaurant eller et annet utsøkt spisested. Det marokkanske kjøkken er karakterisert som et av de beste i verden. Enten du velger grillet fisk, lammekjøtt stekt i leirkrukke (tajine) eller satser på tradisjonell couscous, er du garantert en smaksrik opplevelse på restaurantene i Essaouira.

Dag 3 fredag  Vi tar farvel med kardemommebyen og følger en vakker kystvei med argantrær som den dominerende vegetasjon. Nøttene på disse trærne er geitenes favorittsnacks og utgangspunkt for utvinningen av en av verdens dyreste oljer. Arganolje er en eksklusiv råvare i kosmetikkindustrien og til finere matlaging. Underveis besøker vi et kvinnekooperativ hvor denne oljen fremstilles ved hjelp av møysommelig arbeid for hånd. Ferden går videre forbi store plantasjer med de berømte små bananer. En forfriskende badepause kombineres med god lunsj, før vi passerer Agadir og reiser videre til Anti-Atlas-fjellene. På en høyde med storartet utsikt til den lille oasebyenTafraout ligger vårt hotell for de neste to nettene. 

Dag 4 lørdag  Etter en god frokost dra vi ca. 10 km inn i Ammelnes dal. Ved foten av fjellet Jebel el Kest ligger denne berømte berberstammens landsbyer, bestående av gamle leirhus med unike murdekorasjoner. Mellom mandel- og argantrær rusler vi frem til et særegent tradisjonelt hus. Deretter reiser vi videre i sydlig retning forbi en uvanlig fjellformasjon ved navnet «Napoleons hatt», forserer en 1.720 m høy fjellovergang og kommer ned til Ait-Mansour-slukten; et rødt canyon-landskap pyntet med frodige daddelpalmer. 

Her er det også mulig å vandre (valgfritt). På veien tilbake svinger vi bortom de spesielle «Painted rocks», der den belgiske kunstneren Jean Vérame har dynket en gigantisk fjellformasjon i 20 000 liter farge fremstilt etter en gammel egyptisk oppskrift. En uforglemmelig opplevelse i kveldslyset.

Dag 5 søndag  Godt uthvilt kommer vi over passet Tizi Mlili og ned gjennom den frodige Sous-dalen, videre gjennom et spennende landskap med herlig panorama over Atlasfjellenes majestetiske topper og den mer enn 3 000 meter høye, sluknede vulkanen Jebel Siroua. I Telaouine smaker vi på en lekker lokal spesialitet til lunsj:  Safran-kyllinggryte. Like utenfor byen Taznakht besøker vi så en landsby der plantefargede DOBAG-kelimer og puter blir vevet i billedvev- og smetteteknikk. En av de beste veverskene viser oss noe av det som er under arbeid i veven. Kveldens mål er borgbyen Aït Benhaddou – en spektakulær severdighet i form av høye forsvarsborger, ringmurer og firkanttårn bygd av soltørket, brun leire. Også denne byen står på verdensarvlisten, og nettopp her er mange berømte filmer spilt inn. Vi overnatter i et spesielt kasbah-hotell; en autentisk restaurert gammel borg.

Dag 6 mandag  Med gode terrengbiler går turen gjennom en storslagen fjellverden og frem til bygda Amassine (ca. 2000 m.o.h.). Dette er en av reisens hoydepunkter. Her ble Ait-Khozema-prosjektet startet av prof. Wilfried Stanzer i 1996 for å hjelpe berberkvinnene med å finne tilbake til sine opprinnelige teppetradisjoner. 

Vi unner oss en hviledag i Amassine med god mat, husbesøk og en rusletur rundt i landsbyen. Gjestfritt blir vi tatt imot av kvinnenes familier og får losji i prosjektets hus. Kvinnene åpner sine hjem for oss og viser hvordan ullen kjemmes og garnet spinnes på håndtein. Vi opplever også hvordan teppene skapes på de enkle vevstolene. For de interesserte er det mulig å få innføring i ullens og plantefargingens hemmeligheter. Verdifulle og til dels helt glemte håndverksmetoder er her blitt vekket til live igjen. Om kvelden forteller vår reiseleder historien om hvorfor og hvordan han startet sitt unike arbeide. Etter en velsmakende middag ser vi på noen av de vakre Ait-Khozema-teppene og -kelimene, håndlaget i tråd med de beste tradisjoner. Har du lyst, kan du velge deg et teppe til en gunstig spesialpris. Det blir også anledning til å nyte varm velvære i en liten hamam (tyrkisk bad). 

Dag 7 tirsdag I dag skal vi på fjelltur. Etter frokosten på verandaen tar våre terrengbiler oss videre opp til Amassines seterbygd (ca. 2 400 m.o.h.). Her er det svalere om sommeren enn nede i bygda, og svært fruktbart. Det meste av grønnsaker og frukt til familienes husholdning blir dyrket i omegnen. Derfra vandrer vi gjennom frodige høysletter til en spennende dal – den magiske ”Skapelsesdalen”, hvor de mest fantastiske fjellformasjoner omslutter en like imponerende, vakker og frodig eng. Ta fantasien i bruk, så kan du se både gigantiske troll og fabeldyr. I et uforglemmelig landskap, som fra verdens skapelse, nyter vi en god lunsj. Vandreturen er valgfri. Om du ønsker, kan du sitte i bilen helt frem.

Dag 8 onsdag  Vi tar farvel med våre venner i fjellbygda og gjør oss klare til oppbrudd. På gode veier med herlig panorama over Atlasfjellenes majestetiske topper kommer vi tilbake til Marrakech, selve smeltedigelen for afrikansk, arabisk og europeisk kultur. Dette er byen med en eventyrlig atmosfære som fra 1001 natt, som har tiltrukket reisende og kunstnere i århundrer. I hjertet av gamlebyen; Medinaen, tar vi nok en gang inn på en sjarmerende riad.  Om kvelden lar vi oss fortrylle av stemningen på Gjøglernes plass, Djemaa El Fnaa; kjent for sine eventyrfortellere, spåkoner, slangetemmere, sangere og musikere, samt et hav av salgsboder som tilbyr drikke og snacks av mange slag. Et yrende folkeliv og en magisk atmosfære hensetter oss til svunne tider. Så avslutter vi dagen med en utsøkt middag og kanskje et godt glass på en åpen takterasse under stjernehimmelen.

Dag 9 torsdag I dag drar vi på oppdagelsesferd i Marrakech og gir oss hen til byens magi. Først besøker vi Medersa Ben Yussuf – en særdeles vakker, eldgammel koranskole, med dekorasjoner av marmor og mosaikk i andalusisk stil. Like ved ligger byens eldste moské fra 1100-tallet. I de fargerike soukhene finner vi – ved siden av livlig orientalsk handel med alle slags varer – et mangfold av de mest utsøkte kunsthåndverk basert på levende tradisjoner. Disse utøves med utrolig fingerferdighet og dyktighet – kun ved hjelp av enkle redskaper og på de trangeste steder du kan tenke deg. I en atmosfære av fremmedartede lyder, farger og lukter er det handlemuligheter og fotomotiver i fleng. Lunsjen nyter vi på en takterrasse med utsikt ned til Djemaa El Fna. På ettermiddagen besøker vi den franske maleren Jaques Majorelles vakre hage – en herlig park som bugner av eksotiske blomster og vekster. 

Dag 10 fredag  Vi får tid til å oppdage noen flere av byens severdigheter. Deriblant Dar Si Said museet som byr på de ypperste skatter fra genuint marrokansk håndverk og kunst. Å vandre i mellahen, jødenes eldgamle, fargerike kvarterer er også en minneverdig opplevelse. Det fascinerende Boucherouite-museet byr på den fantastisk samling av berbertepper knyttet av filler. Om ettermiddagen kan vi utforske byens hemmeligheter på egen hånd. Reisen vår avrundes med en festlig avskjedsmiddag i et vakkert palass i medinaen – akkompagnert av levende musikk.

Dag 11 lørdag  Vi tar farvel med Marokko for denne gang og flyr tilbake til Oslo.

Totalpris onsdag 3. – lørdag 13. april 2024:  kr 31 800,- pr. person, alt inkludert. Tillegg for enkeltrom kr 3 300,-.

Alt dette får du med i prisen: Unike opplevelser av høy kvalitet i alle ledd. All transport, det vil si med rutefly t/r Oslo-Marrakesh, inkludert flyskatter, egen komfortabel buss samt moderne terrengbiler. Overnatting på gode hoteller, enkel innkvartering i fjellbygda. Helpensjon = samtlige måltider med valgfri drikke til (inkl. gode viner etc.) på utsøkte, trygge spisesteder. DOBAGs egen reiseledelse samt profesjonelle lokale guider, alle utflukter med inngangsbilletter, all tips, m.m. 

Som en av våre tidligere medreisende skrev: «… Det var sørget for absolutt alt. Vi kunne trygt ha glemt lommeboken hjemme!»  

Les flere referanser lenger bak og på www.dobagreiser.no.

Det tas forbehold om evt. nødvendige prisjusteringer pga. valutakurser, økte flypriser eller flyskatter, og evt. programendringer pga. forandrede flyruter eller andre praktiske forhold.

Arr. DOBAG-Reiser, tel. 24 11 88 99, www.dobag.no, info@dobag.no  

Kontakt oss her for mer informasjon om denne turen og våre reiser.

Les våre reisevilkår her.

Meld deg på reisen her!

Bli kjent med vårt kvinneprosjekt i Atlas-fjellene i denne dokumentarfilmen fra Marokko.