DOBAG-reise til Marokko september 2024

MAROKKO – helt annerledes

Oppdag Essaouira, Atlasfjellene og Marrakech 

Lørdag 14. – tirsdag 24. september 2024

NB: Reisen er fulltegnet. Ønsker du å stå på venteliste? Registrer deg her.

Velkommen med på reise til fascinerende Marokko, hvor fortid og nåtid smelter sammen på magisk vis. Bli kjent med Marokkos unike kultur og Atlasfjellenes storslagne natur på en helt annen måte enn ved andre rundreiser. 

Fra den gamle sjørøverbyen Essaouira følger vi Atlanterhavskysten til Taroudant. Derfra går ferden opp til et vilt og fantastisk landskap med vide høysletter og Atlas-fjellenes imponerende topper på over 4 000 m. Her i de stolte berbernomadenes rike har Marokkos urbefolkning fra tidligste tider oppført og dekorert mektige borger (kasbah) og befestede byer (ksour) – ved hjelp av sand og leire som eneste byggemateriale. Noen av disse brukes i dag som filmkulisser, andre skjuler et moderne folkeliv bak historiske murer. Atter andre ligger øde og ruger over tomme salers hemmeligheter. Høyt oppe i fjellene er vi gjester hos kvinnene i Ait-Khozema-prosjektet og får innblikk i deres unike tekstilkunst. Turen avsluttes i eventyrbyen Marrakech.

Vår reiseleder, professor Wilfried Stanzer kjenner Marokko bedre enn de fleste, og vil være sammen med oss under hele turen. Han er en internasjonalt anerkjent dokumentarfilmskaper og teppeforsker.

DOBAG-reisen har kultur, historie og opprinnelig folkeliv i fokus, og byr på mange overraskelser som ikke står i programmet. Vi tar forbehold om mindre endringer pga. praktiske forhold. Guiding og reiseledelse foregår på engelsk og norsk. Turen gjennomføres til dels i terrengbiler og forutsetter alminnelig god kondisjon, eventyrlyst og en sporty innstilling.

Her er noen av våre flotte, utsøkte bosteder (klikk for mer info):

Hotel Hivernage Hotel & Spa, Marrakech – 1 natt

Riad Al Madina, Essaouira – 2 netter

Palais Riad Hida, Taroudant – 1 natt

Hotel Kasbah Elouze, Ait Benhaddou – 2 netter

Maison du Tresor, Marrakech – 2 netter

Se også dokumentarfilmen fra Atlas-fjellene lenger nede på siden.

PROGRAM:

Dag 1 lørdag 14.9.:  Vi reiser om ettermiddagen med Norwegian fra Oslo via København til Marrakech og tar inn på Hivernage Hotel & Spa. Et flott hotell med gourmetrestaurant, spa og svømmebasseng.

Dag 2 søndag 15.9.:  Etter en rolig formiddag med rikholdig frokost og tid for velvære drar vi med egen buss mot Atlanterhavskysten til Essaouira; en malerisk gammel pirathavn. I dag er byen møtested for kunstnere fra inn- og utland. Hele gamlebyen er en livlig markedsplass med spennende lyder, lukter og farger. Midt i den eldste bydelen, Medinaen, har vi valgt en særpreget original Riad. Dette er en forhenværende og smakfullt restaurert herskapsbolig, bygget rundt et åpent atrium. Vi i Norge kjenner Essaouira gjennom Thorbjørn Egner og hans Kardemommeby. Han bodde der i lengre perioder og benyttet den hvite byen som modell. Riad Al Madina er vårt bosted for to netter.

Dag 3 mandag 16.9.:  Tiden i Essaouira bruker vi dels til guidede fellesutflukter, men vil også ha mye tid til egen disposisjon. Her er gode muligheter for bading, museumsbesøk, fristende handel i trange smug, eller hva du ellers måtte ha lyst til. Essaouiras arkitektur og medina står på UNESCOs verdensarvsliste. Anlegget er et unikt og godt bevart eksempel på 1700-tallets europeiske festningsbyer, med en sjarmerende fiskehavn og genuin orientalsk atmosfære.Om kvelden nyter vi solnedgangen på kanonfestningen ved havet. Middag spiser vi enten på en førsteklasses fiskerestaurant eller et annet utsøkt spisested. Det marokkanske kjøkken er karakterisert som et av de beste i verden. Velger du grillet fisk, lammekjøtt stekt i leirkrukke (tajine) eller satser på tradisjonell couscous, er du uansett garantert en smaksrik opplevelse på restaurantene i Essaouira.

Dag 4 tirsdag 17.9.:  Vi tar farvel med kardemommebyen og følger en vakker kystvei med argantrær som den dominerende vegetasjon. Nøttene på disse trærne er geitenes favorittsnacks og utgangspunkt for utvinningen av en av verdens dyreste oljer. Arganolje er en eksklusiv råvare i kosmetikkindustrien og i finere matlaging. Underveis besøker vi et kvinnekooperativ hvor denne oljen fremstilles ved hjelp av møysommelig arbeid for hånd. Ferden går videre forbi store plantasjer med de berømte små bananer.
En forfriskende badepause kombineres med god lunsj, før vi passerer byen Agadir og drar mot Anti-Atlas-fjellene. Etter den alltid blomstrende byenTaroudant kommer vi til Palais Riad Hida, et vakkert boutique-hotell som byr på velfortjent luksus og velvære. 

Dag 5 onsdag 18.9.:  Godt uthvilt reiser vi mot øst gjennom den frodige Sous-dalen. Etterhvert får vi panoramautsikt over Atlasfjellenes majestetiske topper og den mer enn 3 000 meter høye, sluknede vulkanen Jebel Siroua. I Telaouine smaker vi på en lekker lokal spesialitet til lunsj: Safran-kyllinggryte. Like utenfor byen Taznakht besøker vi så en landsby der plantefargede DOBAG-kelimer og puter blir skapt i billedvev- og smetteteknikk. En av de beste veverskene viser oss sin kunst og fingerferdighet.

Kveldens mål er borgbyen Aït Benhaddou – en spektakulær severdighet i form av høye forsvarsborger, ringmurer og firkanttårn bygd av soltørket, brun leire. Også denne byen står på verdensarvlisten, og nettopp her er mange berømte filmer spilt inn. Vårt hjem de neste to nettene er Hotel Kasbah Ellouze, bygd i autentisk gammel leirborgstil. Vertskapet, Colette og Michel, er et hyggelig fransk par med lang erfaring fra egen Michelin-stjernerestaurant.

Dag 6 torsdag 19.9.:  I dag står kulturen til berberne i fokus – dette gåtefulle folkeslag som utgjorde hele
Nord-Afrikas urbefolking, lenge før hellenerne, romerne og araberne erobret og koloniserte regionen.
På formiddagen går vi på oppdagelsesferd i Aït Benhaddou og prøver å forstå hvordan en kunne bygge
slike enorme, tett sammenflettede bygninger kun av leire, sand og noen forsterkende trestokker.

Høyt oppe på borgfjellet finner vi Maison de l´oralité, et innholdsrikt bygdemuseum for berbernes eldgamle levesett og folkekunst. Mer info om Ait Benhaddou her. Lekker hjemmelaget lunsj serveres av kvinner i et lokalt kooperativ.
Om ettermiddagen er det valgfritt besøk til et kunstgalleri like ved vårt hotell. Du kan også bare slappe av ved bassenget eller gå en rolig tur gjennom stedets olivenlunder og hager. Under middagen lar vi oss skjemme bort av vår vert og gourmetkokk Michel.

Dag 7 fredag 20.9.:  Med gode terrengbiler går turen gjennom en storslagen fjellverden og frem til bygda Amassine 
(ca. 2 000 m.o.h.). Dette er en av reisens høydepunkter. Her ble Ait-Khozema-prosjektet  startet av prof. Wilfried Stanzer
i 1996 for å hjelpe berberkvinnene med å finne tilbake til sine opprinnelige teppetradisjoner. 

Vi unner oss en hviledag i Amassine med god mat, husbesøk og en rusletur rundt i landsbyen. Gjestfritt blir vi tatt imot av kvinnenes familier og får losji i prosjektets hus. Kvinnene åpner sine hjem for oss og viser hvordan ullen kjemmes og garnet spinnes på håndtein. Vi opplever også hvordan teppene skapes på de enkle vevstolene. For de interesserte er det mulig å få innføring i ullens og plantefargingens hemmeligheter. Verdifulle og til dels helt glemte håndverksmetoder er her blitt vekket til live igjen. 

Om kvelden forteller vår reiseleder historien om hvorfor og hvordan han startet sitt unike arbeide. Etter en velsmakende middag ser vi på noen av de vakre Ait-Khozema-teppene og -kelimene, håndlaget i tråd med
de beste tradisjoner. Har du lyst, kan du velge deg et teppe til en gunstig spesialpris. Det blir også anledning
til å nyte varm velvære i en liten hamam (tyrkisk bad). 

Dag 8 lørdag 21.9.:  I dag skal vi på fjelltur. Etter frokosten på verandaen tar våre terrengbiler oss videre opp til Amassines seterbygd (ca. 2 400 m.o.h.). Her er det svalere om sommeren enn nede i bygda, og svært fruktbart. Det meste av grønnsaker og frukt til familienes husholdning blir dyrket i omegnen. Derfra vandrer vi gjennom frodige høysletter til en spennende dal – den magiske ”Skapelsesdalen”, hvor de mest fantastiske fjellformasjoner omslutter en like imponerende, vakker og frodig eng. Ta fantasien i bruk, så kan du se både gigantiske troll og fabeldyr. I et uforglemmelig landskap, som fra verdens skapelse, nyter vi en god lunsj. Vandreturen er valgfri. Om du ønsker, kan du sitte i bilen helt frem.

Dag 9 søndag 22.9.:  Vi tar farvel med våre venner i fjellbygda og gjør oss klare til oppbrudd. På gode veier med herlig panorama over Atlasfjellenes majestetiske topper kommer vi til én av verdens vakreste hager Anima, skapt av den østerrikske multikunstneren André Heller.

Derfra er det ikke langt til Marrakech, selve smeltedigelen for afrikansk, arabisk og europeisk kultur. Dette er byen med en eventyrlig atmosfære som fra 1001 natt, som har tiltrukket reisende og kunstnere i århundrer.
I hjertet av gamlebyen, Medinaen, tar vi inn på den sjarmerende riad Maison du tresor. 

Om kvelden lar vi oss fortrylle av stemningen på Gjøglernes plass, Djemaa El Fnaa; kjent for sine eventyr-fortellere, spåkoner, slangetemmere, sangere og musikere, samt et hav av salgsboder som tilbyr drikke og snacks av mange slag. Et yrende folkeliv og en magisk atmosfære hensetter oss til svunne tider. Så avslutter vi dagen med en utsøkt middag og kanskje et godt glass på en åpen takterrasse under stjernehimmelen.

Dag 10 mandag 23.9.: I dag drar vi på oppdagelsesferd i Marrakech og gir oss hen til byens magi. Først besøker vi Medersa Ben Yussuf – en særdeles vakker, eldgammel koranskole, med dekorasjoner av marmor og mosaikk i andalusisk stil. Like ved ligger byens eldste moské fra 1100-tallet. I de fargerike soukhene finner vi, ved siden av livlig orientalsk handel med alle slags varer, et mangfold av de mest utsøkte kunsthåndverk basert på levende tradisjoner. Disse utøves med utrolig fingerferdighet og dyktighet – kun ved hjelp av enkle redskaper og på de trangeste steder du kan tenke deg. I en atmosfære av fremmedartede lyder, farger og lukter er det handlemuligheter og fotomotiver i fleng.

Det fascinerende Boucherouite-museet byr på en fantastisk samling av berbertepper knyttet av filler – unike skatter av genuin, abstrakt folkekunst.Lunsjen nyter vi på en takterrasse med utsikt til Djemaa El Fna. Om ettermiddagen kan vi utforske byens hemmeligheter på egen hånd. Vår eventyrlige reise avrundes med en festlig avskjedsmiddag i et vakkert palass i medinaen, akkompagnert av levende musikk.

Dag 11 tirsdag 24.9.  Mette av uforglemmelige opplevelser tar vi farvel med Marokko for denne gang og flyr tilbake til Oslo.

Totalpris onsdag 14. – 24. september 2024:  kr 29.800,- pr. person, alt inkludert. Tillegg for enkeltrom kr 3 300,-.

Alt dette får du med i prisen:

Unike opplevelser av høy kvalitet i alle ledd. All transport, det vil si med rutefly t/r Oslo-Marrakesh, inkludert flyskatter, egen komfortabel buss samt moderne terrengbiler. Overnatting på gode hoteller, enkel innkvartering i fjellbygda. Helpensjon = samtlige måltider med valgfri drikke til (inkl. gode viner etc.) på utsøkte, trygge spisesteder. DOBAGs egen reiseledelse samt profesjonelle lokale guider, alle utflukter med inngangsbilletter, all tips, m.m.

Som en av våre tidligere medreisende skrev: 
«… Det var sørget for absolutt alt. Vi kunne trygt ha glemt lommeboken hjemme!» 

Det tas forbehold om evt. nødvendige prisjusteringer pga. valutakurser, økte flypriser eller flyskatter, og evt. programendringer pga. forandrede flyruter eller andre praktiske forhold.

NB: Reisen er fulltegnet. Ønsker du å stå på venteliste? Registrer deg her.

Arr. DOBAG-Reiser Tel. 24 11 88 99 info@dobag.no 

Kontakt oss her for mer informasjon om denne turen og våre reiser.

Les våre reisevilkår her.