DOBAG-reiser Høst 2023

MAROKKO – helt annerledes

Oppdag Atlasfjellene og Marrakech 

Søndag 17. – torsdag 28. september 2023

Meld deg på reisen her!

Velkommen med på reise til fascinerende Marokko, hvor fortid og nåtid smelter sammen på magisk vis. Bli kjent med Marokkos unike kultur og Atlasfjellenes storslagne natur på en helt annen måte enn ved vanlige rundreiser. 

Fra den gamle sjørøverbyen Essaouira følger vi Atlanterhavskysten til Tafraout i Anti-Atlas-fjellene. Derfra går ferden opp til et vilt og fantastisk landskap med vide høysletter og imponerende topper på over 4000 m. Her i de stolte berbernomadenes rike har Marokkos urbefolkning fra tidligste tider oppført og dekorert mektige borger (kasbah) og befestede byer (ksour) – ved hjelp av sand og leire som eneste byggemateriale. Noen av disse brukes i dag som filmkulisser, andre skjuler et moderne folkeliv bak historiske murer. Atter andre ligger øde og ruger over tomme salers hemmeligheter. Høyt oppe i fjellene er vi gjester hos kvinnene i Ait-Khozema-prosjektet og får innblikk i deres unike tekstilkunst. Turen avsluttes i den sagnomsuste eventyrbyen Marrakech.

Vår reiseleder, professor Wilfried Stanzer kjenner Marokko bedre enn de fleste, og vil være sammen med oss  under hele turen. Han er en internasjonalt anerkjent dokumentarfilmskaper og teppeforsker. 

DOBAG-reisen har kultur, historie og opprinnelig folkeliv i fokus, og byr på mange overraskelser som ikke står i programmet. Vi tar forbehold om mindre endringer pga. praktiske forhold. Guiding og reiseledelse foregår på engelsk og norsk. Turen gjennomføres til dels i terrengbiler og forutsetter alminnelig god kondisjon, eventyrlyst og en sporty innstilling.

Se også dokumentarfilmen fra Atlas-fjellene nederst på siden.

PROGRAM:

Dag 1 søndag 17.9.  Vi reiser med rutefly fra Oslo til Marrakech. På et fint hotell litt utenfor byen samler vi krefter for kommende opplevelser. En flott begynnelse på en eventyrlig reise.

Dag 2 mandag 18.9.  Nå tar vi fatt på veien opp til de spennende Atlasfjellene. Over passet Tizi-n-Tichka (2.260 m.o.h.) med herlig panorama så langt øyet rekker, når vi frem til fjellbyen Telouet. Vi besøker Glaoui Kasbah, palasset til den siste pasha av Marrakesh, og spiser så en nydelig lunsj like ved. Ferden videre fører oss til borgbyen Aït Benhaddou – en spektakulær severdighet med høye forsvarsborger, ringmurer og firkanttårn bygd av soltørket, brun leire. Her ble mange berømte filmer spilt inn, byen står på verdensarvlisten og er restaurert under beskyttelse av UNESCO. Vi tar inn på et helt spesielt kasbah-hotell; en autentisk restaurert gammel borg. Vertskapet er Colette og Michel, et hyggelig fransk par med lang erfaring fra egen Michelin-stjernerestaurant. Her er vårt nye hjem for tre spennende temadager med utflukter, kulturopplevelser og lysbildeforedrag.

Dag 3 tirsdag 19.9.  Vår første temadag har kulturen til berberne i fokus – dette gåtefulle folkeslag som var hele Nord-Afrikas urbefolking, lenge før hellenerne, romerne og araberne erobret og koloniserte regionen. På formiddagen går vi på oppdagelsesferd i Aït Benhaddou og prøver å forstå hvordan en kunne bygge slike enorme, tett sammenflettede bygninger kun av leire, sand og noen forsterkende trestokker. Lunsjen nyter vi rett ved et forfriskende svømmebasseng, med utsikt mot borgbyen. Senere besøker vi et originalt berberhus som er autentisk innredet og organisert, og lærer mer om berbernes levesett og historie. Under middagen lar vi oss skjemme bort av vår vert og gourmetkokk Michel.

Dag 4 onsdag 20.9.  Etter en god frokost drar vi til et stort, lokalt ukemarked med yrende folkeliv og garantert mange unike fotomotiver. Tilbake på vårt hotell får vi se én av Wilfried Stanzers tidligste filmer fra Afghanistan. Etter lunsj kan du enten slappe av på en av de mange terrassene, forfriske deg i bassenget eller gå på tur i hagene og landsbyen. Før middag viser Wilfried fine lysbilder og forteller historien om hvordan han kom til Marokko – først som teppeforsker og etterhvert som gründer av det helt spesielle prosjektet høyt oppe i Atlas-fjellene.

Dag 5 torsdag 21.9.  På formiddagen dra vi på utflukt til noen spennende hulehus, rester etter eldgamle bosetninger. Før lunsj og før middag er temaet: DOBAG i Norge – drivkraft, ledetråder og milepæler helt fra 1985. Eckhart viser bilder og forteller om sin fargerike historie som brobygger mellom kvinneprosjektene og kvalitetsbevisste kunder. Om etter-middagen kan du igjen nyte roen og velværen i vårt  hotell, eller utforske naturen, arkitekturen og folkelivet i nærmiljøet.

Dag 6 fredag 22.9.  Med gode terrengbiler går turen gjennom en storslagen fjellverden og frem til bygda Amassine (ca. 2000 m.o.h.). Dette er en av reisens hoydepunkter. Her ble Ait-Khozema-prosjektet startet av prof. Wilfried Stanzer i 1996 for å hjelpe berberkvinnene med å finne tilbake til sine opprinnelige teppetradisjoner. Gjestfritt blir vi tatt imot av kvinnenes familier og får losji i prosjektets hus.

Vi unner oss en hviledag med god mat, husbesøk og en rusletur i landsbyen. For de interesserte er det mulig å få innføring i ullens og plantefargingens hemmeligheter. Verdifulle og til dels helt glemte håndverksmetoder er her blitt vekket til live igjen. Om kvelden vises noen av de vakre Ait-Khozema-teppene og -kelimene, håndlaget i tråd med de beste tradisjoner. Har du lyst, kan du velge deg et teppe til en gunstig spesialpris. Det blir også anledning til å nyte varm velvære i en liten hamam (tyrkisk bad).

Dag 7 lørdag 23.9.  I dag drar vi på fjelltur. Etter frokost på verandaen tar våre terrengbiler oss videre opp til Amassines seterbygd (ca. 2 400 m.o.h.). Her er det svalere om sommeren enn nede i bygda, og svært fruktbart. Det meste av grønnsaker og frukt til familienes husholdning blir dyrket i omegnen. Vide beitemarker gir føde til flokkene av den spesielle Siroua-sauen. Denne rasen finnes kun i dette området og har navn etter en stor vulkan i nærheten. Dyrene er små med lang, skinnende ull av høyeste kvalitet – enten helt hvit eller nesten helt svart.

Fra setra vandrer vi gjennom frodige høysletter til en spennende dal – den magiske ”Skapelsesdalen”, hvor de mest fantastiske fjellformasjoner omslutter en like imponerende, vakker og frodig eng. Ta fantasien i bruk, så kan du se både gigantiske troll og fabeldyr. I et uforglemmelig landskap, som fra verdens skapelse, nyter vi lunsjen. Vandreturen er valgfri. Om du ønsker, kan du sitte i bilen helt frem.

Dag 8 søndag 24.9. Vi tar farvel med våre venner i fjellbygda og gjør oss klare til oppbrudd i retning syd. Like utenfor byen Taznakht besøker vi så en landsby der plantefargede DOBAG-kelimer og puter blir vevet i billedvev- og smette-teknikk. En av de beste veverskene gir oss veiledning og viser oss noe av det som er under arbeid i vevene. Her nyter vi også en lunsj med lokale spesialiteter.

Gennom et spennende landskap med herlig panorama over Atlasfjellenes majestetiske topper og den mer enn 3 000 meter høye, sluknede vulkanen Jebel Siroua kjører vi ned til den frodige Sous-dalen. Vi passererTelaouine og kommer mot kvelden frem mot den alltid blomstrende byen Taroudant. Der tar vi inn på et kasbahhotell med en vakker hage og fine bademuligheter.

Dag 9 mandag 25.9.  Via fjellpasset Tizi-n-Test kommer vi ned til Marokkos eldste moské: Tin Mal – stammesete til Almohade-slekten som på 1200-tallet hersket helt opp til Andalusia. På gode veier med herlig panorama over Atlas-fjellenes majestetiske topper kommer vi tilbake til Marrakech, selve smeltedigelen for afrikansk, arabisk og europeisk kultur. Dette er byen med en eventyrlig atmosfære som fra 1001 natt, som har tiltrukket reisende og kunstnere i århundrer. I hjertet av gamlebyen, Medinaen, tar vi inn på et særpreget bosted: en original marrokansk riad, som er en forhenværende, smakfult restaurert herskapsbolig.

Om kvelden lar vi oss fortrylle av stemningen på Gjøglernes plass, Djemaa El Fnaa; kjent for sine eventyrfortellere, spåkoner, slangetemmere, sangere og musikere, samt et hav av salgsboder som tilbyr drikke og snacks av mange slag. Et yrende folkeliv og en magisk atmosfære hensetter oss til svunne tider. Så avslutter vi dagen med en utsøkt middag og kanskje et godt glass på en åpen takterasse under stjernehimmelen.

Dag 10 tirsdag 26.9.  I dag drar vi på oppdagelsesferd i Marrakech og gir oss hen til byens magi. Først besøker vi Medersa Ben Yussuf – en særdeles vakker, eldgammel koranskole, med dekorasjoner av marmor og mosaikk i andalusisk stil. Like ved ligger byens eldste moské fra 1100-tallet. I de fargerike soukhene finner vi – ved siden av livlig orientalsk handel med alle slags varer – et mangfold av de mest utsøkte kunsthåndverk basert på levende tradisjoner. Dette utøves med utrolig fingerferdighet og dyktighet – kun ved hjelp av enkle redskaper og på de trangeste steder du kan tenke deg. I en atmosfære av fremmedartede lyder, farger og lukter er det handlemuligheter og fotomotiver i fleng. Lunsjen nyter vi på en takterrasse med utsikt ned til Djemaa El Fna.

Etter lunsj kan du utforske flere av medinaens hemmeligheter og fristelser på egen hånd, eller bruke ettermiddagen til akkurat det du har lyst på.

Dag 11 onsdag 27.9.  På formiddagen besøker vi den franske maleren Jaques Majorelles vakre hage – en herlig park som bugner av eksotiske blomster og vekster. Her finner vi også Pierre Bergé Museum of Berber Arts med fine utstillinger av berbernes liv og kunst. Rett bak parken venter en storartet opplevelse: Det helt unikeYves Saint Laurent Museum, dedikert til den legendariske franske motedesigneren. Så hygger vi oss med en deilig lunsj, mens vi lar de mange inntrykkene synke inn.

På ettermiddagen tar vi turen til Dar Si Said museet som byr på de ypperste skatter fra genuint marrokansk kunsthåndverk. Å vandre i mellahen, jødenes eldgamle, fargerike kvarterer er også en minneverdig opplevelse. Det fascinerende Boucherouite-museet byr på den fantastisk samling av berbertepper knyttet av filler.

Reisen vår avrundes med en flott avskjedsmiddag i et vakkert palass i medinaen, akkompagnert av levende musikk.

Dag 12 torsdag 28.9.  Mette av uforglemmelige opplevelser tar vi farvel med Marokko for denne gang og flyr tilbake til Oslo.

Totalpris onsdag 17. – 28. september 2023:  kr 29.700,- pr. person, alt inkludert. Tillegg for enkeltrom kr 3 300,-.

NB: Early bird spesialrabatt:  Meld deg på og betal reisen innen 31. mars og få 1 700,- kr i rabatt! Nettopris blir da kun kr 28 000,-.

Alt dette får du med i prisen:

Unike opplevelser av høy kvalitet i alle ledd. All transport, det vil si med rutefly t/r Oslo-Marrakesh, inkludert flyskatter, egen komfortabel buss samt moderne terrengbiler. Overnatting på gode hoteller, enkel innkvartering i fjellbygda. Helpensjon = samtlige måltider med valgfri drikke til (inkl. gode viner etc.) på utsøkte, trygge spisesteder. DOBAGs egen reiseledelse samt profesjonelle lokale guider, alle utflukter med inngangsbilletter, all tips, m.m.

Som en av våre tidligere medreisende skrev: «… Det var sørget for absolutt alt. Vi kunne trygt ha glemt lommeboken hjemme!» 

Les flere referanser her.

Det tas forbehold om evt. nødvendige prisjusteringer pga. valutakurser, økte flypriser eller flyskatter, og evt. programendringer pga. forandrede flyruter eller andre praktiske forhold.

Meld deg på reisen her!

Arr. DOBAG-Reiser, tel. 24 11 88 99, www.dobag.no, info@dobag.no 

Kontakt oss her for mer informasjon om denne turen og våre reiser.

Les våre reisevilkår her.

Påskereisen er fulltegnet. Se programmet her!

Sett deg gjerne på venteliste for fremtidige turer her!

 

Bli kjent med vårt kvinneprosjekt i Atlas-fjellene i denne denne dokumentarfilmen fra Marokko.